Dračevice 29, 21325, Tučepi, Croatia
+385 021 623 065
RESERVATIONS

Okusi dalmacije

Gastronomija je beseda, ki je skovana iz grških besed »gaster« (želodec) in »nomos« (pravilo, red). Označuje spretnost priprave hrane in kulturo priporočil ali izbiro hrane. Na kratko, gastronom je človek, ki zna dobro kuhati. Pave Borić, latnik Vile Borić, vsekakor spada med gastronome. Ko govorimo o dalmatinski kuhinji, ta izkušeni gostinec in nosilec številnih strokovnih nagrad, ima veliko tega za povedati. Zato je za uporabnike te internet strani izpostavil nekaj jedi, ki jih mora okusiti vsak ljubitelj dobre hrane, ko obišče Dalmacijo. Na ta način se bo poleg gastronomskega užitka sigurno bolje seznanil z dediščino kulture življenja v Dalmaciji, kot tudi modernih preferenc njenih prebivalcev.

[image]
gastronomija_1
[/image]

Hladne predjedi

Solata iz hobotnice

Skuhana hobotnica,narezana na rezance ali kockice, posoljena in popoprana z dodatkom drobno sesekljanega česna in zalita z oljčnim oljem.

Marinada od modre ribe

Pečeno modro ribo, začinjeno z drobno sesekljano »kapulo« (rdeča čebula), limoninim sokom, popoprano in zalito z oljčnim oljem in belim vinom, prekuha se pet minut in se nato servira ohlajena.

Inčuni v omaki iz zelenih oliv

Skuhani inčuni se filirajo in prelijejo z mešanico, ki je napravljena iz zmletih zelenih oliv, začinjenih z oljčnim oljem, maslom, poprom in drobno sesekljanim rožmarinom. Inčuni se servirajo ohlajeni.

Dalmatinski pršut

Tradicionalni dalmatinski pršut, osušen na dimu in burji, po kakovosti spada med najboljše vrste pršuta. Servira se narezan na tanke rezine, z njim pa se združijo dalmatinski ovčji siri, med katerimi izpostavljamo paški sir.

[image]
gastronomija_1[/image]

Juhe

Ribja juha

Več vrst ribe skuhane s peteršiljem, česnom, »kapulom«, paradižnikom, z dodatkom soli in popra, ter oljčnega olja.

Biokovska juha

Jagnjetina pomešana s koščki pršuta in skuhana s korenasto zelenjavo, »kapulo«, selenom, peteršiljem, drobno sesekljanim paradižnikom, soljo, poprom in začimbnimi zelišči iz obronkov Biokova.

Tople predjedi

Rižota iz sipe in lignjev

Kolute sipe in lignjev dušimo na oljčnem olju in črnilu sipe z dodatkom vina, česna in peteršilja. Na koncu dodati sveži paradižnikov pire, riž, sol in poper. Servira se z dodatkom parmezana.

Artičoke z bobom in koromačem

Kuhane artičoke polnjene z bobom, peteršiljem in drobtinami, ter začinjene z drobno sesekljanim koromačem, česnom, oljčnim oljem, soljo in poprom.

Jagnječja jetrca po dalmatinsko

V ponvi se počasi praži čebula na oljčnem olju, zatem pa se dodajajo narezana jagnječja jetrca. Dokler se počasi duši dodati sol, poper, peteršilj in na koncu drobno sesekljan sveži paradižnik. Servira se ob domači »puri« (polenti).

[image]
gastronomija_2
[/image]

Glavne jedi

Dalmatinska »pašticada«

Večji komad govejega stegna (ribice) »prešpikan« s komadi česna, pancete in korenja. Tako pripravljeni komad govedine se pusti da odleži v marinadi, ki je napravljena iz kisa, vina, vode z dodatkom »kapule«, lovora in popra v zrnu. Tako pripravljen komad mesa se zatem duši na oljčnem olju z dodatkom začimb in soka v katerem je bil mariniran. Kuha se 3 do 4 ure. Tako pripravljena omaka se najprej pretlači, zatem pa se uporablja kot preliv po narezanih kosih mesa. Pašticada se tradicionalno servira z domačimi makaroni in naribanim tučepskim sirom.

Kuhana jagnjetina »sa šalšom« (s paradižnikovo omako)

Jagnjetina kuhana s korenjem, peteršiljem, zeleno, lovorjem, glavico kapule (rdeča čebula) z dodatkom pancete. Šalša se pripravi iz sveže olupljenih paradižnikov, dušenih na česnu in oljčnem olju, z dodatkom peteršilja, soli in sladkorja. Skuhano meso se servira s slano kuhanim krompirjem in pripravljeno šalšo.

Pečena jagnjetina z začimbnimi zelišči

Posoljena mlada domača jagnjetina se postavi v posodo za pečenje z biokovskim krompirjem prelitim z dodatkom začimbnih zelišč (rožmarin, materina dušica, kadulja). Pripravlja se na pomlad v sezoni mlade jagnjetine in obvezno servira s svežo zeleno »kapulico«.

Zajec na lovski način

Meso zajca, ki je predhodno odležalo v marinadi od česna, kapule in pancete se peče v pečici, zatem se doda oljčno olje, limonin sok, borovničeva marmelada, belo vino, sol, poper, peteršilj. Servira se z domačimi njoki.

Hobotnica pod peko z mladim krompirjem

Kuhano in narezano hobotnico zložiti v posodo za pečenje s krompirjem narezanim na rezine, prelije se z oljčnim oljem in belim vinom, ter začini s peteršiljem in česnom. Zatem se posoda postavi na ognjišče in pokrije s peko, ki se prekrije z žerjavico.

Polenovka na belo

Kuhano polenovko, ki je predhodno zmehčana v vodi in so ji odstranjene kosti, drobno nasekljamo in dodamo kuhani krompir z dodatkom oljčnega olja, drobno sesekljanega česna, peteršilja, soli in popra. Vse sestavine mešati dokler se vse sestavine ne prežamejo in spojijo v pašteto. Servira se na prepečenem kruhu, ki je natopljen v oljčnem olju.

Raža na gradelama (na žaru)

Očiščena raža se polije z oljem, zatem pa se počasi peče na gradelama (žaru), na koncu pa se posoli in polije z oljčnim oljem. Servira se s kuhano blitvo in bobom s krompirjem.

Ribja plošča Tučepi

Očiščeno belo ribo, lignje, školjke in škampe posolite in naoljite, ter zatem počasi pečete na gradelama in na koncu prelijete z oljčnim oljem. Riba se servira s polnjenim paradižnikom, kuhano blitvo in s kuhanim mladim krompirjem.

[image]
gastronomija_3
[/image]

Deserti

Med številnimi in raznolikimi sladkimi dobrotami Dalmacije izpostavljamo tiste, ki so tipični za ‘svečane menije’: dalmatinska rožata, fritule, smokve zapečene z medom, torta makarana.

[image]
gastronomija_4
[/image]

Scroll to top